Δραστηριότητες στην Κάρπαθο

 

Πανηγύρια

Με κάθε ευκαιρία, οι κάτοικοι της Καρπάθου δείχνουν την προσήλωσή τους στις παραδόσεις τους. Με πολλές γιορτές και πανηγύρια, σκορπισμένα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, οι Καρπάθιοι δίνουν ζωή σε ναούς και παρεκκλήσια, γλεντούν, χορεύουν και τραγουδούν, τιμώντας τους αγίους τους, σε έναν άτυπο διαγωνισμό για τη διοργάνωση του καλύτερου πανηγυριού. Η επίσκεψή σας σε κάποιο από αυτά θα σας επιτρέψει να βιώσετε τη μοναδική εμπειρία ενός αυθεντικού καρπάθικου γλεντιού.














Πεζοπορία


Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς την περιοχή και τις ομορφιές της Καρπάθου, είναι πεζοπορώντας. Η Κάρπαθος διαθέτει ένα καλά αναπτυγμένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών (μονοπάτια), μέσω των οποίων μπορεί κανείς να γνωρίσει όλα τα αξιοθέατα σημεία της περιοχής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα παλιά καλντερίμια, ενώ αρκετές διαδρομές οδηγούν και σε εξαιρετικές παραλίες, οι οποίες δεν είναι προσβάσιμες με κάποιο μέσο.




Ιστιοσανίδα


Η κατεύθυνση του ανέμου, η ταχύτητα και η σταθερή του δύναμη καθ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο, σε συνδυασμό με τη γεωμορφολογία, κάνουν την Κάρπαθο ιδανικό τόπο για το σπορ της ιστιοσανίδας. Ειδικά η περιοχή του Αφιάρτη θεωρείται από τις πιο φημισμένες, πλεονεκτικές και κατάλληλες περιοχές του κόσμου για το σπορ αυτό, γι’ αυτό και από το 2006 διεξάγεται σ’ αυτήν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Ιστιοσανίδας.





Διασκέδαση


Η νυχτερινή ζωή της Καρπάθου είναι κυρίως συγκεντρωμένη στην πρωτεύουσα, τα Πηγάδια. Για καφέ μπορείτε να επιλέξετε από τις δεκάδες καφετέριες στην παραλιακή ζώνη του λιμανιού. Στα Πηγάδια λειτουργούν πολλά μπαράκια που παίζουν ελληνική και ξένη μουσική, μεγάλα clubs και κέντρα με ζωντανή μουσική. Μπαράκια θα βρείτε επίσης και στη γειτονική Αρκάσα, για όσους θέλουν να αποφύγουν την πολυκοσμία της πρωτεύουσας.







Τι να δοκιμάσετε


Τη γνωστή Σποΐτικη παστή μένουλα, τις παστές και «κολυμπητές» μικρές ελίτσες, το μανούλι, τις μακαρούνες, τον τηγανιτό ή γιαχνή σκάρο, τις αγρϊαδιές, τον καρπάθικο μπακλαβά, το σισαμόμελο, τα τρίγωνα, τα ξεροτήγανα, τις πίτες (λαχανόπιτες, κρεμμυδόπιτες και τα ζιμπίλια) αλλά και τα ψιλοκούλουρα -κάποτε κουλούρια του γάμου- σήμερα καθημερινό «γλεούδι», όλα δείγματα του γούστου και της αξιοσύνης της Καρπάθιας νοικοκυράς.





Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου